Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 23 Februarie Sfantul Policarp

23 februarie Sfantul Policarp

Sfantul Policarp s-a nascut in secolul intai si a fost de origine din Smirna. De mic copil a ramas orfan si a fost crescut de o vaduva credincioasa care se numea Calista. Aceasta a fost sfatuita prin vedenie de un inger al Domnului sa aiba grija de micut. Dupa ce Calista a murit, Sfantul Policarp a renuntat la toate bunurile materiale si a inceput o viata curata, calugareasca, ajutand si ingrijind bolnavii si infirmii. Sfantul Bucolus, Episcopul Smirnei, de care era foarte atasat, l-a hirotonit mai intai diacon, iar apoi l-a insotit in sfanta preotie.
De cele mai multe ori Sfantul Apostol Ioan Teologul impreuna cu el mergeau in diverse calatorii apostolice. Inainte de a muri, Sfantul Bucolus l-a propus pe Sfantul Policarp sa-i fie urmas in scaunul episcopal al Smirnei. Iar cand acesta a ajuns sa fie episcop s-a aratat Domnul nostru Iisus Hristos. Sfantul Policarp si-a indrumat turma cu multa ravna si era foarte iubit de toti inclusiv de Sfantul Ignatie cleric al Antiohiei.
 In anii 161-180 imparatul Marcus Aurelius, imparat al Romei a initiat prigoana impotriva tuturor crestinilor. Si astfel "tatal tuturor crestinilor", Sfantul Policarp, a inceput sa fie cautat de hulitorii icoanelor. La insistentele credinciosilor, Sfantul Policarp s-a retras intr-un mic sat in apropierea orasului Smirna. Cand au venit soldatii sa-l ridice Sfantul i-a invitat in casa lui si i-a poftit la masa, dupa care si-a facut rugaciunea si s-a pregatit pentru perioada ce avea sa urmeze.
In Epistola Crestinilor Bisericii din Smirna, cele mai vechi marturii literare crestine, sunt descrise in amanunt suferintele si moartea Sfantului Policarp. In fata judecatorului Sfantul si-a marturisit din tot sufletul credinta sa in Hristos si a fost condamnat sa fie ars de viu. Calaii l-au legat de un stalp cu niste funii, iar flacarile l-au inconjurat insa fara sa il arda, facand bolta deasupra capului Sfantului. Si vazand paganii ca Sfantul nu arde l-au injunghiat cu un pumnal. Sangele lui a curs atat de mult incat au stins flacarile. Trupul Sfantui Policarp a fost incinerat insa crestinii au ridicat cu mare cinste ramasitele acestuia, sarbatorind an de an ziua Sfantului.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai sarbatoreste si pe preacuviosii parintii nostri: Ioan, Moise, Antioh si Antonin.
Sfantul Ioan l-a cunoscut in muntele din apropierea satului Targala, unde locuia Sfantul Limeu fiindu-i o lunga perioada ucenic. Dupa un timp, Sfantul a plecat pe un varf de munte mult mai rece ca si temperatura, unde a stat timp de douazeci si cinci de ani, fara acoperis deasupra capului. Manca paine cu sare, purta haina din par de capra aspra. Corpul ii era infasurat in lanturi si ars de soare, dar niciodata nu se plagea si nu-si dorea mangaiere sau ajutor. Pana si migdalul care fusese sadit de un prieten de-al lui si crescuse facandu-i umbra l-a taiat pentru a se nevoi mai mult. In astfel de nevointe, Sfantul Ioan s-a mutat la Domnul.
Sfantul Moise a urmat intocmai exemplul Sfantului Ioan si s-a dus si el pe munte deasupra satului Rama unde se nevoia din dragoste de Dumnezeu.
Iar Sfantul Antioh  era foarte batran dar cu toate astea se nevoia mult, plecand in pustiu, hranindu-se si traind asemenea unuia tanar, bea doar putin apa si manca paine cu sare. Hainele erau facute din par de capra aspre si se ruga intens si necontenit asemenea tinerilor, fara de odihna. Tot astfel si sfantul Antonim batran fiind facea totul precum calugarii tineri din pustie.
Toti patru Sfinti mari nevointe au trait pentru dragostea lor in Hristos si pentru Hristos.

Tot în aceasta zi,se mai face pomenirea sfintei Gorgonia, care a fost sora sfântului Grigorie, de Dumnezeu cuvântatorul,mama a cinci copii, care a murit la varsta de 39 de ani, Sfantul mucenic Clement, Sfanta mucenita Tea, Sfintii Zevina, Polihroniu, Moise si Damian.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Regional