Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 22 Ianuarie Sf Timotei Si Sf Anastie

22 ianuarie Sf Timotei si Sf Anastie


Pomenirea Sfantului si Preacuviosului Mucenic Anastasie Persul

Nascut in tinutul Razeh, in orasul Nun, Sfantul Mucenic Anastasie s-a nascut pe vremea lui Cosroes si Eraclie care imparatea la romani.
La inceput se numea Magundat si era fiu de vrajitor de la care a si invatat acest mestesug inca din tinerete. Si ajungand Magundat la varsta majoratului a fost recrutat in armata imparatului. Ocupand persii locurile sfinte ale Ierusalimului au luat multi ostatici si bunuri de pret printre care si Sfanta Cruce pe care Domnul nostru Iisus Hristos a fost rastignit. Afland de marile minuni pe care aceasta le facea, Magundat a fost impins de curiozitate sa afle despre credinta ortodoxa. In scurt timp acesta a inceput sa creada in Hristos. Cand armatele persilor au fost invinse, Magundat s-a despartit de fratele sau care era si el inrolat in armata imparatului si s-a refugiat la Ierapolis la un argintar unde a si ramas o vreme lucrand pentru el. Apoi s-a intors la Ierusalim unde s-a facut calugar la manastirea Sfantul Sava luand numele de Anastasie. Acolo a invatat psaltirea si carti sfinte pe de rost si mai mult a invatat sa se roage cu adevarat.
Dupa ce a implinit sapte ani de calugarie, Sfantul Anastasie a avut un vis in care i-a aparut un barbat luminat care tinea in mana un pahar de aur cu vin zicandu-i: “Primeste si bea”. Si luand paharul l-a baut tot. Acesta a fost semnul prin care a inteles ca va trebui sa se sacrifice pentru Hristos si dreapta credinta.
Astfel Sfantul Anastasie a plecat spre Palestina. Mergand el pe ulite si vazand vrajitorii persi a inceput a-i certa si a vorbi despre Hristos.
Vazand atata indrazneala din partea lui l-au prins si l-au pus in lanturi batandu-si joc de el, smulgandu-i barba, rupandu-i hainele, scuipandu-l si batjocorindu-l.
Dupa ce a fost batut cu toiege fara mila, l-au spanzurat de o mana, atarnandu-i o piatra de picioare. Si vazand ca Sfantul nu renunta la credinta lui, la data de 22 ianuarie 628  i-au pus un lant in jurul gatului si i-au taiat capul.

Sfantul Apostol Timotei

Tragandu-se din tata grec si din mama evreica, Sfantul Apostol Timotei s-a nascut in tara Licaoniei in Asia Mica si a fost ucenicul Sfantul Apostol Pavel. Pomenind de acest ucenic, Sfantul Pavel scrie despre Timotei ca acesta “citise Sfintele Scripturi din copilarie si ca se bucura de renume intre crestinii din tara ”.
Sfantul Apostol Timotei a mers impreuna cu invatatorul sau, Sfantul Pavel in Corint, Macedonia, Atena, Roma, Ierusalim, ajungand pana in Spania si in multe alte locuri propavaduind impreuna despre Hristos. A fost ridicat la rangul de Episcop de Efes de Sfantul Pavel, la intoarcerea acestuia de la Roma, dandui-se in grija bisericile din Asia. Fiind inca tanar si nepriceput in conducerea acestor biserici, Sfantul Pavel ii scrie acestuia doua epistole, una din Macedonia si alta din Roma, unde Pavel era inchis pentru a doua oara, epistole ce se pot citi si astazi in Noul Testament.Si in care este descrisa aducerea aminte a Domnului care el si faptul ca i-a fost dat un amre har prin punerea mainilor Domnului peste el. In cea de-a doua epistola, Pavel presimte moartea sa si il roaga pe Timotei sa vina pentru a-l mai vedea inca o data inainte de a muri.
Sfantul Timotei a condus bisericile din marea cetate a Efesului ca episcop pana in vremea exilarii Sfantului Evanghelist Ioan. Astfel si-a implinit lupta sa pentru Hristos.
Sfantul Apostol Timotei a fost ucis in anul 97 cu pietre si batut cu parii la o sarbatoare barbara numita Catagrion. In anul 356, Sfintele lui moaste au fost aduse la Constantinopol si asezate in biserica Sfintilor Apostoli, din porunca imparatului Constantiu, fiul marelui Constantin.

Regional