Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 22 Februarie Aflarea Moastelor Sf. Mc Din Evgheni

22 februarie Aflarea moastelor Sf. Mc din Evgheni

Mucenicii din Evghenia au trait pe vremea imparatului Arcadiu.
Pe vremea imparatului binecredincios si preasfintit Toma in Constantinopol au fost descoperite multe sfinte moaste zacand in pamant. Imediat acestea au fost scoase la suprafata, cu mare cinste, de arhiereu, in prezenta poporului adunat si multi au fost vindecati pe loc de felurile boli fara leac. Dupa cativa ani, i s-a aratat intr-o vedenie Dumnezeiasca, unui oarecare Nicolae, cleric intelept si bun scriitor, ca unele dintre acele moaste descoperite ar fi ale Sfantului Andronic si ale Iuniei, Sfanta de care se pomeneste in Epistola catre Romani Sfantul Apostol Pavel.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe preacuviosului parintelui nostru Atanasie.
Sfantul Atanasie de Dumnezeu marturisitorul s-a nascut la Constantinopol din parinti binecredinciosi foarte bogati. Inca de mic a fost evlavios si si-a dorit o viata aproape de Dumnezeu, astfel ca s-a facut monah plecand la o manastire de langa Nocomidia din apropierea marii si-a implinit aceasta mare dorinta hirotonindu-se calugar in acea manastire care avea hramul Petru si Pavel. Sfantul Atanasie prin comportamentul sau curat si plin de evlavie s-a facut cunoscut pana si imparatului Leon care era un impatimit inchinator la idoli si astfel a fost prins si supus unor chinuri groaznice, la exiluri si multe alte necazuri. Nimic nu l-a putut face sa renunte la credinta in Hristos si astfel a fost omorat muceniceste.

Tot astazi se sarbatoreste preacuviosilor parintilor nostri Talasie si Limneu.
Sfantul Tanasie s-a retras intr-un munte facandu-si o mica chilie care si-a facut-o singur cu gandul de a trai o viata curata si plina de smerenie. Astfel fiind atras de acest stil de viata s-a dus la Sfantul Talasie de unde a deprins viata sihastreasca, dupa care a plecat la Sfantul Maron, train in si mai multa nevointa chiar fara acoperis. Mergand pe varful unui munte, deasupra unui sat numit Targala, a trait sub cerul liber, in munti, ingradit de un tarc de pietre. Dumnezeu pentru ravna si nevointa sa l-a inzestrat cu darul minunilor, alungarii demonilor si vindecarii bolilor trupesti si sufletesti. Astfel pe cei orbi, obligati sa cerseasca, i-a adunat, le-a facut chilii unde le-a poruncit sa traiasca acolo si i-a hranit cu mancarea adusa de enoriasii ce veneau la el. Dupa treizeci si opt de ani Sfantul Tanasie a murit.

Tot astazi pomenirea Sfantului Varadan
Sfantul Varadan era din cetatea Antiohiei si dorind sa se nevoiasca pentru Hristos, s-a inchis intr-o coliba. De acolo s-a mutat pe o culme de deal, si construindu-si o chiliuta din lemn foarte mica, atat cat sa incapa trupul sau in ea, si fiind obligat sa se aplece stand in ea. Dar aceasta nu era construita astfel incat intemperiile vremii sa nu se faca simtite. Prin ea se puteau simti ploile, ninsorile si arsita soarelui. A locuit Sfantul Varadan mult timp in acest loc, dar mai tarziu a iesit de acolo fiind obligat sa faca ascultare indemnurilor lui Teodot, episcopul Antiohiei. Toata viata sa si-a dedicat-o trup si suflet credinte crestine in Hristos, nevoindu-se si silindu-se pentru dragostea Lui.

Tot astazi, Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe Sfanta Antusa impreuna cu cei doisprezece slugitori ai sai, Sfantul mucenic Sinetos, Sfantul Telesfor, episcopul Romei, Sfantul Vlasiu papa al Romei.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional