Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 21 Ianuarie Sf Maxim Marturisitorul

21 ianuarie Sf Maxim Marturisitorul


Sfantul  Maxim Marturisitorul  s-a nascut in anul 580 in Constantinopol traind in vremea imparatului Constans al II-lea. Se tragea din  neam de rang inalt si prin inteligenta lui s-a impus deasupra tuturor primind invatatura de la cei mai buni dascali ai vremii.
Oamenii acelor vremuri o luase-ra pe cai gresite abordand un nou “curent” mincinos vis-a vis de adevarata religie a lui Hristos,  monotelismului in care sustineau ca in Hristos nu exista decat o singura vointa si o singura lucrare : cea dumnezeiasca  si nu ca Hristos este Fiul si Dumnezeu Tatal.
 Misiunea principala a Sfantului Maxim Marturisitorul a fost apararea dreptei credinte inpotriva acestei rataciri care s-a raspandit in tot Rasaritul. Imparatul Heraclius fiind preocupat de campania impotriva persilor si ofensiva pentru recucerirea provinciilor pierdute in timpul domniei regelui Chosroe ll,accepta acest nou concept, afirmarea ca in Hristos exista o singura lucrare. Si in 633 are loc chiar si o invoiala scrisa intre ortodoxi si monofiliti fiind aparata de doi mari episcopi, Chir din Alexandria si Serghie din Constantinopol.
Primul care si-a dat seama de pericol a fost Sfantul Sofronie, calugar din Alexandria care a ajuns patriarh in Ierusalim, iar, dupa moartea lui, in 638, lupta a fost condusa de Sfantul Maxim. Deci, afland ca in apus adevarata credinta a ramas neschimbata a plecat in acea parte, mai intai in Africa, la Cartagina, si apoi la Roma cea veche, indemnandu-i pe cei de acolo sa stranga sinoade de episcopi si sa marturiseasca adevarata ortodoxie, impiedicand astfel dezvoltarea monotelismului: “A ascunde cuvantul adevarului, inseamna a te lepada de el.”
Sfantul Maxim a inceput a scrie carti si a trimite in toate colturile lumii pentru a dovedi dogmatica adevaratei ortodoxii impreuna cu papa Martin.
Afland imparatul despre lupta celor doi sfinti s-a hotarat sa-i opreasca si astfel trimitand ostasii dupa ei au fost arestati si trimisi in exil.
Papa Martin moare in urma chinurilor la care a fost supus in temnita, iar Sfantul Maxim, adus in Constantinopol  in anul 662, primeste pedeapsa de a i se taia limba pentru a nu mai rosti cuvinte vreodata si mana dreapta pentru a nu mai scrie, dupa care a fost exilat pentru tot restul vietii in muntii Caucaz. La 82 de ani, Sfantul Maxim moare fiind ingropat in Manastirea Sfantul Arsenie.

Tot astazi, facem pomenirea:
-    Sfantului Mucenic Neofit;
-    Sfantul Cuvios Zosim, episcope Siracuzei (Sicilia);
-    Patimirii Sfintilor Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila;
-    Sfantului Cuvios Neofit;
-    Sfintei Irina;
-    Sfintei Mucenite Agni;
-    A patru Sfinti Mucenici din Tir.

Simona S.

Regional