Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 20 Ianuarie Sf Ieftimie Cel Mare

20 ianuarie Sf Ieftimie cel Mare


Sfantul Eftimie cel Mare a trait in secolul al IV lea, in vremea imparatului Teodosie cel Mare. S-a nascut in Melitina (Armenia). Parintii sai Pavel si Dionisia erau binecredinciosi insa  pantecele mamei sale era sterp si neroditor. Numele sau inseamna in limba greaca "voie buna”. La varsta de 29 de ani se hotaraste sa se nevoiasca intr-o pestera la Ierusalim . Aici Dumnezeu ii daruieste Harul de a savarsi minuni. Astfel Sf Eftimie cel Mare hraneste 400 de calatori, in timp ce nu avea paine nici pentru zece persoane; deschide portile cerului, tamaduind pamantul de nerodire si face posibil, cu rugaciunea lui, ca multe dintre  femeile sterpe sa aiba copii.

Insasi sotia lui Terevon saracinul (unul din mai marii acelor timpuri)  este adusa inaintea lui Eftimie de catre sotul ei caruia ii spune: "Stiu sa ma plec cinstite parinte, ca te va asculta pe tine Dumnezeu, daca te vei ruga; pentru ca El face voia celor ce se tem de Dansul. Deci, fiindca atat de multa vreme a trecut si nu m-am putut invrednici a avea fiu, pentru ca aceasta era stearpa, te rog cinstite parinte, roaga pe Iubitorul de oameni sa ne daruiasca noua fiu". Batranul intelegand credinta lor, i-a pecetluit de trei ori cu semnul Crucii, atingand cu mana pantecele femeii si a zis: "Mergeti, bucurandu-va intru Domnul, pentru ca iata va daruieste prin iubirea Lui de oameni trei fii, parte barbateasca". Crezand cuvintele sfantului batran, s-au dus cu bucurie la ale lor; apoi a zamislit cea stearpa trei fii, dupa prorocia parintelui purtator de Duh.

Sfantul Eftimie a fost si un mare aparator al dogmaticii bisericesti. Lupta cu inversunare impotriva lui Nestorie, iar pe Chiril al Alexandriei, il numea mare invatator crestin si luptator impotriva ereziilor. Recunoaste ca orice crestin cele doua nasteri ale Fiului, adica pe cea vesnica din Dumnezeu Tatal si pe cea trupeasca, nascut din Fecioara Maria. Marturiseste ca in Hristos sunt doua firi -dumnezeiasca si omeneasca, dar separate, nedespartite, neschimbate si neimpartite.

Slujitori ai marelui Eftimie (Sf Simeon Stalpnicul,fericitul Sava cel Sfintit si Sf Teodosie) au spus despre el:ca nimeni nu-l vazuse mancand in timpul saptamanii ci numai sambata sau duminica sia sta in caz de mare necesitate. Precum nici ca nimeni nu l-a vazut odihnindu-se stand jos, ci doar dai cand in cand se tinea de o franghie atarnata in coltul chiliei lui. "
 Sfantul Eftimie cel Mare a murit la venerabila varsta de 97 de ani.

Sursa: Potloagele lunii ianuarie, Editura Mitropoliei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional