Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 20 Februarie Sfantul Leon Episcopul Cataniei

20 februarie Sfantul Leon Episcopul Cataniei

Sfantul Leon era de origine din Ravena din parinti crestini. Datorita unei vieti curate, si pline de dragoste pentru Hristos, trecand prin toate etapele de sfintire a lui, a fost ridicat la rang de mitropolit al Cataniei din insula Sicilia. Leon era plin de indraznire si lumina sufleteasca ajutand pe toti cei care ii solicitau ajutorul. In timp a ridicat o mare biserica, in cinstea mucenitei Lucia, arzandu-l pe Iliodor care era recunoscut pentru vrajitoriile sale, inclusiv asupra Bisericii Ortodoxe. Sfantul legandu-l cu epitrahilul, l-a obligat sa marturiseasca toate adevarurile despre toate vrajitoriile lui si mergand impreuna cu el in mijlocul focului, nu a iesit Sfantul de acolo pana cand vrajitorul nu s-a facut scrum. Apoi iesind nevatamat din foc, spre mirarea tuturor celor de fata, fara ca focul sa se fi atins macar de hainele sale. Auzind imparati Leon si Constantin, si despre minunea pe care a facut-o, au trimis dupa el cerandu-i sa se roage pentru ei. Acest Sfant a facut mulet minuni atat in viata cat si dupa moartea acestuia.

Tot astazi Biserica Orotdoxa sarbatoreste pe sfântului mucenic Sadoc si cei , o suta douazeci si opt de mucenici care au murit impreuna cu el.
Sfantul Sadoc, episcopul Persiei impreuna cu cei 128 de mucenici, au suferit in Persia in timpul imparatului Savoriu al II-lea. L-a succedat pe  Sfantul Simeon si intr-o noapte Sfantul Sadoc l-a visat pe aceasta povestindu-i cum a patimit pentru Hristos. La scurt timp imparatul Savoriu, incepand persecutia crestinilor, Sfantul Sadoc, impreuna cu tot clerul si enoriasii sai, 128 de oameni dintre care noua fecioare, au fost prinsi si inchisi timp de cinci luni incercand sa-i lepede de Hristos si sa se inchine idolilor. Nedorind sa faca acest lucru toti acesti oameni au mucrit muceniceste fiind condamnati la moarte prin taierea capului cu sabia.

Tot astazi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Visarion.
Sfantul Visarion s-a nascut in Egipt, dar dupa ce a crescut si a invatat din Sfintele Scripturi a plecat in pustie, iubind viata in Hristos si pentru Hristos. Astfel nevoindu-se, si defaimandu-si trupul toata munca lui consta in iubirea si apropierea de Hristos. Si astfel fiind mult iubit de Dumnezeu mari daruri i-a dat acestuia facand minuni asemenea Sfintilor din vremurile vechi, Moise, Iosua Navi sau Proorocul Elisei. Si astfel la adanci batraneti Sfantul Visarion a murit facand si dupa moarte sa multe alte minuni.

Astazi pomenirea Sfantului parintelui nostru Agaton, papa al Romei.
Sfantul Agaton era din Italia, din parinti de buni crestini, invatandu-l Scripturile lui Dumnezeu, educandu-l in spirit religios, folositor din punct de vedere sufleteste. Dupa ce acestia au murit Sfantul a adunat taota averea familiei sale si a impartit-o saracilor, iar el plecand la o manastire adevenit monah. Acolo a facut tot posibilul sa aiba o viata cat mai curata, in post si rugaciune, ajungand astfel papa al Romei. Si Sfantul Agaton, petrecand viata sa calugareasca s-a mutat la Domnul.

Tot în aceasta zi, Biserica Ortodoxa mai pomeneste pe cuviosul parinte nostru Chindiu, episcopul Pisidei, si Sfantul Plotiu.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional