Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 2 Martie Sfantul Teodot, Episcopul Cirenei

2 martie Sfantul Teodot, episcopul Cirenei

Sfantul mucenic Teodot s-a nascut in Asia Mica in Galatia si era episcopul Cirenei din Cipru. Luptand cu indarjire impotriva paganilor, marturisindu-l pe Hristos ca fiind singura religie si cea adevarata, propunand tuturor ereticilor sa se intoarca catre Dumnezeul cel viu, Sabin, dregatorul insulei Cipru a poruncit ca Sfantul sa fie prins si adus la judecata. Auzind de toate acestea, Sfantul Teodot nu a mai asteptat ca ostasii dregatorului sa ajunga, ci singur a plecat spre dregator spunadu-i ca el este cel pe care il cauta si ca el insusi a venit inantea sa, venind sa predice despre crestinism si despre Hristos. Maniindu-se foarte tare, dregatorul a hotarat sa fie crunt batut, iar apoi sa-l suspende de un trunchi de copac si sa-i scrijeleasca trupul cu tot felul de obiecte ascutite, si in final sa fie aruncat in temnita. Dupa cinci zile de chinuri cumplite, Sfantul a fost rechemat in fata dregatorului cu gandul ca dupa atata suferinta va ceda si va renunta la credinta crestina.
Dar nici una dintre metodele de chin nu au fost suficient de elocvente pentru Teodot, nimic nu l-a determinat sa renunte la Hristos. Atunci dregatorul s-a gandit sa-l schingiuie si mai rau ca inainte si astfel l-au intins mai intai pe un gratar din fier, unde au dat foc dedesubt. I-au batut cuie in talpi punandu-l apoi sa mearga. Cu toate acestea, Sfantul Teodot a ramas statornic in credinta sa, rabdand tot ce dusmanii sai ii ofereau, cu multa rabdare si dragoste. Multi dintre martorii ce au luat parte la suferintele lui au ramas profund impresionati de purtarea cea mult rabdatoare a Sfantului si de intelepciunea de care dadea dovada acesta in acele grele momente, astfel incat au inceput si ei sa creada si sa se converteasca la crestinism. Auzind despre toate aceastea, Sabin a poruncit sa se inceteze torturile si sa-l inchida. Dupa un timp a urmat la domnie Sfantul Constantin cel Mare care era credincios si astfel prigoana crestinilor a luat sfarsit si toti cei inchisi au fost eliberati, printre care si Sfantul Teodot. Acesta s-a intors in Cirene unde a stat timp de doi ani in scaunul episcopiei, dupa care, in anul 326, acesta s-a mutat la Domnul.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai praznuieste si pe Sfântul mucenic Isihie Sincliticul.
Sfantul Isihie a trait in timpul imparatului Maximilian, fiind unul dintre cei mai de seama slujitori ai palatului imparatesc, facand in acelasi timp parte din senat. Si fiind imparatul un hulitor de Dumnezeu a poruncit ca toti cei din preajma sa care vor fi descoperiti ca sunt crestini sa fie dezbracati de uniforma si sa fie trimisi in randurile oamenilor simpli din popor. Astfel Sfantul Isihie, fiind prins ca este un infocat iubitor de Hristos, a fost alungat din palat, fiind dezbracat de hainele sale de mare valoare si imbracat cu o haina prosta, facuta din lana, fara maneci si dus pentru a trai impreuna cu femeile. Dupa o perioada a fost rechemat de imparat sa vada daca nu cumva prin acest regim considerat de catre imparat rusinos a reusit sa-l determine sa renunte la credinta sa. Si l-a intrebat pe Sfant daca nu cumva se rusineaza si el trecand de la functia de magistru la cea de sarantoc. Insa Sfantul Isihie i-a explicat imparatului ca averea si cinstea lumeasca este trecatoare si ca doar iubirea si credinta in Hristos poate aduce vesnicia unui suflet. Auzind toate acestea, imparatul a poruncit sa ii fie legata o piatra de moara imprejurul gatului si sa fie aruncat in raul Oronte, unde Sfantul a si murit.

Tot astazi se mai face pomenirea: Sfântului mucenic Cvint, făcător de minuni, Sfantul mucenic Nestor, Sfantul mucenic Tribimiu, Sfantul apostol Parmena si cei sapte diaconi, Sfantul mucenic Troadiu, Sfanta fecioara Eutalia, Sfantul mucenic Andronic si Atanasia, Sfantul Nicolae, preotul din Plana.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.


Regional