Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 2 Februarie Intampinarea Domnului

2 februarie Intampinarea Domnului


Dupa nasterea Domnului Nostru Iisus Hristos, Pruncul a fost dus in Templul Ierusalimului care era centrul vietii religioase din acea vreme. Dupa ce a nascut Maica Domnului nu avea voie sa intre, conform legii lui Moise in Templu, timp de patruzeci de zile, desi ea era Izvorul Curatiei si Sfinteniei, dar in semn de smerenie a tinut acest legamant. Cand insa acestea au trecut Sfanta Fecioara trebuia sa aduca o jertfa, insa Ea l-a adus pe insusi Iisus, mielul ce apoi a luat cu El pacatele intregii omeniri.
In ierusalim, in acele vremuri traia Sfantul Simeon. Lui i s-a proorocit ca, pana nu-L va vedea pe Mesia , nu va muri. Astfel, luminat de Harul Sfantului Duh, parintele Simeon s-a dus in Templu exact in ziua in care Maica Domnului si Iosif au adus Pruncul. Luandu-L pe Iisus in brate, si multumind lui Dumnezeu a spus cuvintele care se rostesc la fiecare slujba de vecernie( slujba de seara) :”  Acum slobozeste pe robul Tau, dupa cuvantul Tau, in pace, Ca ochii mei vazura mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel”. Intorcandu-se spre Sfanta Fecioara, Sfantul Simeon i-a zis acesteia: “Iata, Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora din Israel si ca semn care va starni impotriviri. Si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi”(Luca 2:34-35)
Tot la Templu se afla si Ana care era si ea prorocita, era o vaduva de 84 de ani si avea grija de Templu, slujind acolo in aproape tot timpul. Vazand pe Hristos, a inceput a-L lauda pe Dumnezeu si a vorbi tuturor despre El si despre viitoarea Mantuire ce se va face lumii prin Pruncul Iisus.
Dovada a acestui fapt este icoana in care este reprezentata Ana ce tine in mana un pergament pe care scrie: “inainte de nasterea lui Hristos, barbatii si femeile drepte in credinta traiau cu speranta venirii lui Mesia cel promis.”
In intampinarea Pruncului la Templu, au iesit cei mai de seama credinciosi, ultimii considerati in acele timpuri, Simeon si Ana.
Aceasta sarbatoare este considerata a fi cea mai veche sarbatoare crestina, dovezi in acest sens stand slujbele ce dateaza inca din anii 312, intocmite de episcopii vremii. O sarbatoare, care desi are origini antice nu era sarbatorita cu mare fast decat incepand din secolul al VI-lea, cand un mare cutremur a omorat multi oameni(in 528) si o epidemie de ciuma ( in anul 541)a afectat in mod vizibil numarul populatiei, mii de oameni fiind omorati de aceasta cumplita boala. In aceasta perioada de grea incercare, au inceput sa se faca slujbe speciale si s-a introdus ca mare sarbatoare Intampinarea Domnului, necazurile au incetat.
Mai multi imnografi au compus imnuri speciale pentru aceasta sarbatoare si au fost introduse ca si cantari bisericesti.
.  Tot astazi se mai face si cinstirea icoanei Maicii Domului numita  “Profetia lui Simeon”, pomenirea Sfantului Mucenic Agatador, noului Mucenic Iordan si Sfantul Gavriil.


Sursa: Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional