Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 19 Februarie Sfintii Arhip , Filimon Si Apfia

19 februarie Sfintii Arhip , Filimon si Apfia

Sfiintii Apostoli Arhip, Filimon si Apfia au fost ucenici ai apostolului Pavel si au trait in vremea imparatuilui Neron. In acele vremuri se serba zeita Artemida in Coloseum, cetatea Frigiei, iar Sfintii tinand predici despre credinta in Hristos in acea zi, in biserica, au venit idolatrizatorii si s-au napustit aupra lor. Ceilalti crestini au fugit insa, ramanand doar apostolii care au fost prinsi si dusi in fata dregatorului Androclis. Sfantul Arfip a fost primul care a fost crunt batut, nevrand sa aduca jertfa idolului Min si ca pedeapsa a fost ingropat in pamant pana la jumatate si ucis cu pietre. Ceilalti doi sfinti, Filimon si Apfia, au fost si ei aprig chinuiti pana cand au murit mucenisceste.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai praznuieste si pe Sfintii mucenici Maxim, Teodot, Isihie si Asclepiodota, care nevrand sub nici o forma sa renunte la credinta crestina in Hristos, au fost supusi feluritelor chinuri: batuti cu pietre, tarati in hatisuri, dar ei cu bucurie rabdand toate, au fost ucisi prin taierea capului cu sabia.

Tot astazi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Ravula.
Sfantul Ravula s-a nascut in cetatea Samosata, primind invatatura de la un om numit Varipsava, recunoscut pentru profesionalismul sau. Invatase limba siriana si, de mic copil dand dovada de multa aplecare pentru religie, a devenit monah. Ravula s-a retras in munti, stand in pesteri, la fel ca Sfantul Ioan Botezatorul sau Sfantul Ilie. Dupa cativa ani de vietuire in pustie, impreuna cu alt frate, a plecat in Fenicia unde in scurt timp s-a facut foarte cunoscut prin faptele sale bune si prin intelepciunea de care dadea dovada. Cu ajutorul episcopului Beritului, Ioan si a imparatului Zenon a ctitorit o manastire drept in mijlocul muntelui. Dar in  Fenicia erau multi inchinatori la idoli, si aflandu-se drept in mijlocul lor, certandu-i si incercand sa-i indrume pe calea cea dreapta, pe multi dintre ei i-a intors spre Hristos. Dupa moartea imparatului Zenon la domnie a venit Anastasie cu ajutorul lui facand o alta manastire in bizant numita dupa numele lui, Ravula. Dupa aceasta au urmat multe altele ridicate de Sfant in multe alte locatii. Sfantul Ravul era o persoana blanda, cucernica, primitoare, milostiva si foarte inteleapta. Ravul a trait pana in timpul imparatului Iustinian cel Mare care a zidit manastirea Sofia, in jurul varstei de opzeci de ani, dupa o scurta boala, in care a zacut putin, s-a mutat la Domnul.
 
Tot astazi mai sarbatorim pomenirea preacuviosilor parintilor nostri si marturisitorilor Eugeniu si Macarie, care au fost prinsi de inchinatorii idolesti si supusi multiplelor chinuri: legati cu niste curele subtiri si spanzurati cu capul in jos, au fost afumati cu fum iute de gunoi, au fost intinsi goi pe gratare incinse si rabdand chinurile au murit muceniceste.

Tot în aceasta zi, il sarbatorim pe Sfantul Canon , si pe maica noastra Filoteia din Atena, care se numea dupa botez Ravula si care a murit muceniceste torturata de inchinatorii la idoli si a carei moaste au fost puse in catedrala din Atena.


 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional