Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 18 Februarie Sfantul Leon

18 februarie Sfantul Leon

Sfantul Leon, pentru viata lui curata si intelepciunea sa a fost hirotonit episcop al Romei vechi. Intreaga lui viata si-a dedicat-o lui Dumnezeu, luptand impotriva ereticilor si vietuirii acestora, acest lucru evidentiindu-l si in cadrul adunarii Sinodului Ecumenic al patrulea, la Calcedon, unde s-au adunat peste sase sute treizeci de preoti. Scrierile sale multiple, au avut drept scop dovedirea adevaratei credinte crestine ortodoxe, impotrivindu-se ideilor eretice din acea vreme si anume ca nu exista decat o singura insuflare Dumnezeiasca, nerecunoscandu-l pe Hristos si Duhul Sfant. Sfantul Sinod l-a rugat pe Leon sa faca multe zile de post, priveghere si rugaciune, sustinand cu toata puterea credinta in Hristos pentru ca aceasta sa iasa invingatoare peste ideile eretice. Astfel, Sfantul Leon a scris o epistola plina de invatatura si intelepciune pe care a trimis-o Sinodului. Sprijinindu-se pe lucrarea Sfantului, Sinodul a socotit-o ca pe un adevarat stalp al Ortodoxiei, prin ea luptand impotriva invataturilor ereticilor, biruind si demonstrand gresitele cai pe care umblau.
Sfantul Leon a murit la adanci batraneti, traind inca multa vreme in lumina si curatia faptelor sale bune.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe Sfintii mucenici Leon si Parigoriu,din Patarele Liciei.
Sfantul Prigoriu a murit muceniceste in chinurile cumplite ale hulitorilor lui Hristos. Sfantul Leon dupa ce a ramas singur, acesta fiind atasat mult de invatatorul sau Parigoriu, pentru ca el nu a luat cununa muceniciei precum invatatorul sau, era foarte suparat, plangand la mormantul Sfantului Parigoriu, a plecat intr-un loc unde erau foarte multi inchinatori la idoli. Luand in maini candelele si facliile idolesti le-a sfarmat, trantindu-le de pamant si calcandu-le in picioare. Vazand stapanitorii cetatii fapta pe care o comisese Sfantul Leon, l-au prins si vazand ca este crestin si ca predica despre Hristos, l-au batut crunt cu vine de bou. iar Sfantul era bucuros ca sufera si el muceniceste pentru credinta sa, asa cum o facuse si invatatorul sau, Parigoriu. Apoi a fost tarat si aruncat in prapastie, dupa ce i s-a ingaduit a-si face rugaciune catre Dumnezeu.

Pomenirea Sfantului Agapit, episcopul cetatii Sinau, facatorul de minuni.
Sfantul Agapit era de origine din Capadochia , dintr-o familie de buni crestini si a trait in vremea imparatilor Diocletian si Maximilian. De foarte tanar s-a dus la o manastire de calugari si a ramas acolo printre cei aproximativ o mie de monahi. A trait Sfantul o viata curata, in post, rugaciune si infranare in toate. De aceea era foarte apreciat si iubit de toti cei din jurul lui. Era foarte smerit, socotindu-i pe toti calugarii stapanii lui. Pentru aceatsa viata, plina de iubire si smerenie, Dumnezeu i-a dat darul vindecarii atat la oameni cat si la animale.
Imparatul Liciu afland despre puterea pe care o avea, l-a inrolat fara voia Sfantului in armata lui. Dar chiar si acolo, Sfantul Agapit nu si-a schimbat stilul de viata, postind in nevoindu-s ein continuare. In acele vremuri, pentru credinta lor, Sfintii Victorin, Teodul, Dorotei si Agripa, si multi alti crestini fiind chinuiti, Sfantul Agapit a vrut si el sa fie partas cu ei. Aceeia insa au murit muceniceste prin taierea capului, iar Sfantul Agapit a fost doar ranit cu o sulita, fiind pazit de moarte.
Dupa moartea imparatului Liciniu a venit la domnie marele Constantin. Acesta avea o sluga apropiata lui care era cuprins de un demon si chemandu-l ep Sfantul Agapit, acesta prin puterea rugaciunii sale a alungat demonul din sluga lui. Si impartul dorind sa-l rasplateasca, Sfantul a cerut doar eliberarea sa din oaste pentru a se intoarce la viata sa linistita de monah, iar imparatul i-a indeplinit dorinta. Curand a fost hirotonit preot, iar apoi prin votul preotilor si al intregului popor, episcop al cetatii Sinau. In final a ajuns arhiereu, facnd mari minuni pentru poporul pe care il pastorea.
Astazi se mai praznuieste si Sfantul Piliu care a murit muceniste prin taierea capului cu sabia.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional