Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 17 Februarie Sfantul Teodor Tiron

17 februarie Sfantul Teodor Tiron


Sfantul Teodor Tiron era de origine din mitropolia Amasiei din satul numit Himialon si a trait in vremea imparatilor Maximilian si Maximin. Facand parte din ceata clericului Vringa, incorporat de curand fiind in oastea tironilor, acesta nu s-a sfiit a-l marturisii pe Hristos si credinta lui crestina, certand pe inchinatorii la idoli elini si spunand ca acei idoli nu sunt decat niste statui fara suflet, lucruri facute de maini omenesti fara  pic de sfintenie in ele. Dandu-i-se ragaz pentru a se gandi mai bine, el a facut o fapta care l-a dus la osanda. Luand cea mai importanta statuie, pe care elenii o socoteau mama tuturor idolilor i-a dat foc, arzand in totalitate. Astfel Sfantul Teodor a fost prins si chinuit crunt pentru aceasta fapta pe care a recunoscut de buna voie ca a comis-o. In cele din urma, a fost bagat intr-un cuptor incins unde a si murit.
Pomenirea Sfantului Teodor se face in manastirea lui din Torachia, in prima sambata a Postului Mare, cand Sfantul a facut o mare minune, reusind sa salveze poporul crestin de a manaca din animalele sacrificate pentru idoli.
Aceasta minune ce s-a savarsit la cincizeci de ani dupa moartea Sfantului Teodor, fost in timpul domniei imparatului Iulian Apostatul care dorind sa-i batjocoreasca pe toti crestinii, a dat ordin guvernatorului Constantinopolului, ca toate alimentele lor, care constituiau rezervele lor, sa fie stropite cu sangele jertfelor pentru idoli chiar in Postul Mare. Dar Sfantul aparandu-i in vis Arhiepiscopului Eudoxie, l-a anuntat ca nici un crestin sa nu cumpere nimic de pe piata ci sa manance grau fiert cu miere. In amintirea acestei minuni, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Teodor in prima sambata a Postului Mare, iar cu o seara inainte se intoneaza Canonul Sfantului Mare Mucenic Teodor compus de Ioan Damaschinul.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai face pomenirea sfintei Mariamna, sora sfântului Filip apostolul.
 Sfantul Filip, imediat dupa inaltarea Mantuitorului Iisus Hristos, fiind cu Vartolomeu si Mariamna la Ierapore, a fost omorat prin spanzurare pentru predicarea lui despre credinta crestina in Hristos. In timp ce acesta isi dadea duhul si se ruga lui Dumnezeu, hulitorii lui au fost pe loc scufundati in pamant. Vazand aceasta, cei care erau de fata, s-au speriat si s-au rugat de Sfantul Vartolomeu si sotia sa Mariamna care erau si ei spanzurati sa roage pe Dumnezeu ca pe ei sa-i crute si sa nu-i scufunde si pe ei. Prin ruga celor trei acestia au fost salvati si pe cei scufundati i-a scos afara, doar pe mai marele lor si pe sotia lui Ehidna, i-au lasat sub pamant. Astfel Vartolomeu si sotia sa au fost eliberati, Sfantul Vartolomeu, mergand apoi in India a fost din nou prins si rastignit unde a si murit, iar sotia sa Mariamna a mers in Licaonia, unde a predicat depre crestinatate si credinta in Hristos, reusind pe multi sa-i converteasca la adevarata credinta .

Tot astazi, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Auxiviu episcopul Solonului din Cipru, parintelui nostru Teostirict, aflarea moastelor Sfantului Mina Calicheladul, Sfantulu Salaman, Sfintii imparati Marcian si Pulchera si Sfantul noul Mucenic Teodor Vizantiul.

 "Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional