Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 16 Feb Sfintii Ce Au Murit Inchinandu-se La Moaste

16 feb Sfintii ce au murit inchinandu-se la moaste

Sfintii mucenici: Pamfil, Valent, Pavel, Seleuc, Porfiriu, Iulian, Teodul, Ilie, Ieremia, Isaia, Samuil si Daniil.
Acesti Sfinti au trait in vremea imparatului Diocletian, un mare prigonitor al crestinilor in al sase-al an al domniei acestuia. Acestia faceau parte din diferite categorii sociale, cu diferite meserii, din diferite orase dar avand in comun doar credinta crestina in Hristos. Si fiind prinsi la portile Cezareei fiind intrebati de paznici care este rostul lor in acele locuri, acestia au raspuns ca sunt crestini si ca sunt din Irusalim, au fost prinsi si dusi in fata dregatorului cu totii si supusi judecatii acestuia. Dupa multe chinuri la care au fost supusi au fost condamnati la moarte prin taierea capului:Iulian, Ilie, ieremia, Isaia, Samuil si Daniil. Tot in acest timp au fost ucisi si Pamfil, Seleuc, Valentin si Pavel, insa Porfiriu a cerut trupul lui Pamfil, stapanul sau si astfel a fost si acesta prins si bagat in foc, astfel a patit si Iulian care le-a sarutat trupurile si a fost si el ars in foc, iar Teodol a fost rastignit pe un lemn unde a si murit.

Tot astazi Biseerica Ortodoxa , pomeneste si pe Sfintii mucenici din Martiropole, si a preacuviosului Maruta, cel care a facut cetatea in numele mucenicilor.
Acest Sfant Maruta a fost episcop. Acesta a fost solul din partea imparatului Teodosie pentru persi. Vazand persii nobletea acestui Sfant, vindecand si alungand demonul din fata imparatului, a cerut toate Sfintele moaste ale mucenicilor care au suferit in Persia. Si ridicand cetate in numele acestor mucenici, Sfantul Maruta, a asezat cu mare cinste toate aceste moaste, iar la cativa ani de la acest eveniment a murit exact in ziua in care se pomeneau sfintii acelei cetati. Acesta este si motivul pentru care praznuirea lor se face impreuna, in aceeasi zi.

Pomenirea cuviosului parintelui nostru Flavian.
Sfantul Flavian a trait pe varful unui munte, facandu-si acolo o chilioara, unde s-a inchis pentru o perioada indelungata, traind acolo saizeci de ani, fara sa vorbeasca cu cineva sau sa fie vazut de careva. Toata viata lui dedicand-o in totalitate lui Hristos, toata mangaierea, cugetul si inima lui fiind Dumnezeu. Singura legatura cu exteriorul fiind o crapatura mica sapata in unul din peretii chiliei in arc de cerc, pe unde sa scoata mina afara si sa primeasca putina hrana care i se aducea. Mancarea lui o constituia legumele putin fierte pe care le manca o singura data pe saptamana. Aceasta viata a dus-o Sfantul fara a-si schimba obiceiurile in a manca sau a se purta, iar la varsta de saptezeci de ani a trecut la Domnul.

Sfintul Flavian, patriarhul Constantinopolului.
Sfantul Flavian a fost preotul Bisericii din Constantinopol si pentru viata sa curata si imbunatatita, imparatul, impreuna cu Sinod a hotarat sa-l ridice la rangul de patriarh al Bisericii. Dupa un an si zece luni acesta a fost dat jos din scaunul patriarhal de hulitorul de Dumnezeu Dioscor , exilat si judecat spre osanda. Pentru credinta sa crestina Sfantul a fost torturat si dupa o boala grea acesta a murit.

Tot astazi de face pomenirea Sfântului cuvios si mucenic Romano cel din Carpenisia.

"Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional