Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 15 Februarie Sfantul Onisim

15 februarie Sfantul Onisim

Sfantul Onisim, a facut parte din cei saptezeci de apostoli si a fost in tinerete sluga lui Filimon, un crestin care era din orasul Colose din Frigia. Facand o greseala fata de stapanul sau, acesta s-a temut sa dea ochii cu el si a fugit la Roma, dar a fost prins si inchis. In temnita s-a intalnit cu Sfantul Apostol Pavel, de la care a invatat cum sa fie un bun crestin, acesta botezandu-l acolo in numele Domnului si slujindu-i ca un fiu. Sfantul Petru il cunostea personal pe Filimon si i-a trimis o scrisoare plina de dragoste, in care ii cerea acestuia iertare si sa-l considere un adevarat frate. Onisim a fost trimis cu scrisoarea aceea la stapanul sau renuntand la ajutorul de care avea nevoie de la el. In urma citirii acestei scrisori, Sfantul Onisim a fost iertat de stapanul sau si mai mult decat atat a fost trimis inapoi in Roma, la Apostolul Pavel. Mai tarziu a fost hirotonit episcop in Gaza. Dupa moartea Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Onisim a ramas langa apostoli pana la sfarsitul vietii sale si a ajuns si el episcop. Dupa ce si apostolii au murit, Sfantul Onisim a predicat in multe parti din Spania, Carpetania, Cocosse si Petras. Spre sfarsitul vietii sale, la batranete, Onisim a fost hirotonit episcop de Efes, precedandu-l pe Sfantul Apostol Timotei.
Cand Sfantul Ignatie era in drum spre executia sa, la Roma, episcopul Onisim a plecat spre a se intalni cu acesta si cu alti crestini, conform marturiei din epistola catre Efeseni. In timpul imparatului Traian, Sfantul a fost arestat si judecat de eparhul Tertul. Dupa optsprezece zile de temnita in cetatea Puteoli, timp in care i s-a dat ca "tema" departarea de credinta crestina, acesta nu a dorit sa renunte la religia sa si, in anul 109, eparhul a hotarat sa fie batut cu pietre si apoi sa fie ucis prin taierea capului cu sabia.
Moastele sale au fost luate cu mare grija de o femeie crestina, care a asezat trupul sfantului intr-un sicriu de argint.

Tot în aceasta zi, Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe Sfântul mucenic Maior.
A trait in timpul imparatilor Maximilian si Deocletian si a fost ostas in cetatea mavrilor. Fiind in cetatea Gazei acesta a fost parat dregatorului cum ca acesta ar fi crestin. prinzandu-l si supunandu-l judecatii, acesta a spus despre credinta sa crestina si pentru acest lucru a fost batut crut timp de sapte zile fara oprire, treizeci si sase de ostasi facand schimb intre ei, batandu-l. Pamantul din prejurul sau fusese inrosit de sangele sau care curgea ca un parau. Rezistand eroic cumplitelor batai, fara sa carteasca, toate aceste zile, in cele din urma trupul lui Maior a cedat, murind mucenic a lui Hristos.

Tot astazi, pomenirea parintelui nostru Eusebiu.
Acest Sfant a fost un monah care s-a nevoit in varful unui munte, facandu-si o mica ingraditura din pietre si traind acolo intr-o desavarsita pace sufleteasca, mancand naut, boabe inmuiate in apa si cateodata smochine uscate. Avea trupul extrem de slab si uscat de atata nevointa mijlocul sau era topit ca si oasele de pe ambele parti ale trupului. Deoarece oamenii aflasera despre el si incepuse-ra sa-i tulbure linistea, s-a dus la o sihastrie din apropiere si si-a facut un fel de zid din pietre in unghiul zidului manastirii si traia acolo nevoindu-se dupa cum se obisnuise. Se spune ca toate cele sapte saptamani de post din postul Pastelui le postea foarte aspru, mancand doar cincisprezece smohine uscate, desi trupul ii era chinuit de o cumplita boala. La varsta de nouazeci de ani Sfantul Eusebiu a murit dand un mare exemplu de nevointa si dragoste pentru Hristos.

"Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional