Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 14 Februarie Sfantul Auxentiu

14 februarie Sfantul Auxentiu

Sfantul Auxentiu a trait in vremea imparatului Teodosie cel Mic, provenienta lui fiind din Rasarit. Era un om intelept si invatat si facandu-se monah, si s-a urcat pe muntele din fata Oxiei, unde a trait o viata stricta, nevoindu-se si rabdand toate vitregiile vietii.
A infruntata cu mult curaj paganitatea ereticilor Eutihie si Nestorie.
Primind hotararile sinodale, s-a facut vrednic de cinste inaintea imparatilor si a tuturor fetelor imparatesti. Luminat fiind de Duhul Sfant savarseste mari minuni si vindecari prin rugaciunile sale, pentru toti cei care veneau sa-i ceara ajutorul. Astfel la o varsta inaintata, acesta a murit, Sfintele sale moaste fiind asezate in biserica ridicata chiar de Sfantul Auxentiu.

Tot astazi se pomeneste preacuviosului parintelui nostru Maron.
Sfantul Maron a trait pe varful unui munte, sub cerul liber si era Sfantul, foarte iubit de elenii cei vechi. Dupa un timp a aflat de un templu al demonilor, si aducand peste el prin rugaciune pe Sfantul Duh, a sfintit templu, si a locuit o perioada acolo, facandu-si un cort mic in care intra doar din cand in cand. Toata viata lui s-a nevoit si s-a smerit mult pentru Dumnezeu, stiind masura darul ce avea sa-l primeasca de la El. Mari minuni facea Sfantul, vindecand trupurile greu incercate de boli, alunga demonii din oameni, linistea cutremurile si toate acestea cu o singura rugaciune aprinsa catre Dumnezeu. A ctitorit multe manastiri, a intors oameni la calea cea dreapta si multe alte daruri primese Sfantul Maron de la Dumnezeu. Dupa o scurta boala acesta a murit, fiind ingropat de oamenii care au fost ajutati de el, cu mare cinste.

Tot în aceasta zi, pomenirea cuviosului parintelui nostru Avraam.
Sfantul Avraam s-a nascut in cetatea Cirului si a trait in timpul imparatului Teodosie cel Mare. Acesta a petrecut ca si sihastru inca din tinerete si crescand cu aceasta educatie stricta religioasa. Mult nevoindu-se, veghiind indelung noptile, postind foarte mult si ucigand aproape trupul sau, Sfantul Avraam a ramas multi ani nemiscat, nemaiputand umbla. Dupa o vreme dupa ce a reinceput Sfantul a sta iarasi pe picioare, afland el de un loc plin de inchinatori la idoli, langa muntele Libanului, s-a indreptat spre acele locuri, dupa ce si-a luat o casa cu chirie unde s-a odihnit timp de trei zile. In cea de a patra zi a iesit Sfantul pentru a predica despre adevarata credinta. Fiind prins de prigonitorii crestinilor, a fost ingropat in pamant, iar apoi i s-a poruncit sa plece din partile Libanului. In acele vremuri s-a intamplat sa treaca pe acolo cei care strangeau darile imparatesti si vazand o femeie crunt batuta de osteni pentru a da tot ce aceasta avea, Sfantului Avraam i s-a facut mila de ea si a platit el in locul ei. La fel a facut cu toti cei care se aflau in acesta situatie. Oamenii au ramas placut impresionati de iubirea de oameni pe care Avraam o nutrea fata de acestia, apropiindu-se de el si facandu-se si ei crestini la randul lor. Facandu-l la scurt timp preot pentru a-i indruma, oamenii i-au ridicat o biserica in care a slujit timp de trei ani indrumantu-i spre o viata curata si buna cinstire de Dumnezeu. Dupa acesti trei ani, Sfantul Avraam s-a reintors la chilia sa, lasand un alt preot in locul lui. Prin intelepciunea si iubirea sa a devenit episcop al Careei, cetate a Palestinei in care se aflau multi inchinatori la idoli.
Multi au fost intorsi al credinta de Sfantul Avraam, mai ales prin propriul exemplu. Chemat fiind de imparatul Teodosie la Constantinopol, a mai trait putina vreme acolo, murind in acea cetate, iar trupul sau, imparatul insusi l-a inhumat cu mare cinste dupa care l-a trimis in Cetatea Careei.

Tot astazi Biserica Ortodoxa  mai pomeneste si pe Sfântul Filimon, episcopul Gazei, si noul mare mucenic Gheorghe croitorul.

"Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional