Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 13 Februarie Sfantul Martinian

13 februarie Sfantul Martinian

Sfantul Martinian era din Cezareea Palestinei si s-a calugarit la frageda varsta de optsprezece ani, locuind in munti, in singuratate, avand o viata curata, unde a stat timp de douazeci si cinci de ani, trecand in tot acest timp prin multe ispite. Una din cele mai mari ispite ale Sfantului a fost legata de o femeie desfranata, care imbracandu-se in haine de om sarac, a venit pe inserate, pe muntele unde se afla Sfantul Martinian. Incepand a plange, inscenand ca s-ar fi ratacit si ca s-ar fi temut sa nu fie sfasiata de vreo fiara, s-a rugat de Martinian sa o primeasca in chilia sa, pentru a nu fi in pericol peste noapte. Facandu-i-se mila de ea, si crezand tot ce femeia ii spusese,Sfantul a primit-o in prima parte a chiliei sale, el asezandu-se in partea cea mai ascunsa a chiliei lui. Dimineata femeia s-a aratat in fata Sfantului in hainele ei cele mai frumoase, acesta a intrebat-o adevaratul motiv pentru care a venit la el, iar ea, fara teama de Dumnezeu, a recunosc ca venise pentru a petrece impreuna cu Sfantul, defaimand pe toti cei asemenea lui, spunand ca fiecare dintre ei au facut aceste lucruri, indemnandu-l a se apropia de ea. Ademenindu-l prin frumusetea si vorbele ei, era gata sa cada in pacat gandindu-se cum ar putea ascunde o asemenea fapta, daca ar fi savarsit-o. Dar Dumnezeu l-a trezit din momentul sau de decadere. Aprinzand niste vreascuri, Sfantul s-a aruncat in mijlocul focului, certandu-se pe sine de fapta pe care era gata sa o comita, zicandu-si ca daca nu suporta focul facut din vreascuri, cum va suporta focul iadului. Arzandu-se Sfantul, Femeia a inteles gravitatea smintelii sale, si inteleptindu-se , a inceput a regreta sincer gandurile sale murdare si s-a calugarit. Dupa ce ranile sale s-au vindecat, Sfantul Martinian a fost dus cu barca pe o stanca din mare, la distanta de o zi de uscat, unde a locuit timp de zece ani. Hrana era adusa din cand in cand de corabierul care il lasase din dorinta acestuia, acolo. Din nou, Sfantul a plecat si din acel loc, deoarece o fata fusese adusa de valuri, intr-un naufragiu, pe o scandura, la stanca unde era Sfantul Martinian. Dupa ce a salvat-o, acesta a parasit locatia zicand ca iarba uscata si focul nu pot sta in acelasi loc. Sarind in mare, delfinii l-au luat pe spatele lor si l-au dus la mal.
Trecand prin mai multe orase, acesta se indemna a merge mai departe, pentru a nu se lipi vreo alta ispita de el. Si tot mergand a ajuns la Atena, unde a si murit si a fost ingropat cu mare cinste de episcopul locului, impreuna cu tot poporul.
Prima femeie care incercase sa-l ispiteasca pe Sfantul Martinian, si care a ales apoi calea calugariei,a devenit o facatoare de minuni, iar cea de a doua a ramas pe acea stanca, dupa dorinta ei, pana la sfarsitul vietii, imbracandu-se in hainele barbatesti pe care acelasi corabier care ii aducea mancarea Sfantului i le-a adus.

Tot astazi, Biserica Ortodoxa mai pomeneste  si pe Sfintii apostoli si mucenici Achila si Priscila, Sfantul Evloghie, arhiepiscopul Alexandriei, Sfantul Simeon si cei doi Sfinti, tata si fiu, care au murit rastingniti pentru Hristos.

"Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional