Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 12 Februarie Sf Meletie Arhiepiscopul Antiohi

12 februarie Sf Meletie arhiepiscopul Antiohi

Unul din cei mai iubiti sfinti pentru bunatatea si dragostea curata ce o purta pentru credinta crestina si pentru Hristos a fost Sfantul Meletie. Inca de la inceput, pe cand deabea a fost hirotonit, Sfantul Meletie a fost urmat dupa ce a intrat in cetate si urmarit de un alai de oameni care au iesit inaintea lui, invitandu-l in casele lor, consimtind ca se vor sfinti doar la intrarea acestuia in locuintelor lor. Din ordinul imparatului care era un prigonitor al crestinilor, dupa nici treizeci de ani de stat in cetate, Sfantul a fost exilat, iar dupa ce s-a intors, a plecat la Constantinopol unde a stat timp de doi ani.
Dupa un timp, in urma unei scrisori de la imparat, Sfantul a fost trimis in Tracia. Acolo au fost adunati multi alti episcopi din toate colturile lumii, toti invitati prin scrisori, pentru a pune din nou bazele unei Biserici Ortodoxe trainice, indepartandu-se, dupa multa vreme, de exilurile crestine. Acolo, pe acele taramuri straine, Sfantul mare Meletie a murit, mult cinstit de semenii sai. Despre Sfantul Meletie pana si dumnezeiescul mare Sfant Gura de Aur si Grigorie al Nissei l-au cinstit prin cuvinte de lauda.
    
Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe preacuvioasa Maria, care si-a luat numele în Marin.
Sfanta Maria a renuntat la statutul de femeie, imbracandu-se in haine barbatesti si luandu-si numele de Marin. Calugarindu-se a intrat in manastire ca si barbat si a trait acolo intre monahi, fara ca nimeni sa banuie nimic. Insa intr-o zi, dupa ce a fost gazduita impreuna si cu alti frati, a fost acuzata ca ar fi stricat fecioria fiicei celui ce i-a gazduit.
Marturisind ca ea a facut aceasta fapta, desi acest lucru nu se intamplase, a primit cu bucurie si a multumit pentru cuvintele de ocara si pentru clevetirea ce i se facuse pentru aceaste asa zise fapte. Dupa acest episod, Sfanta a fost alungata din manastire si timp de trei ani de zile a avut grija de pruncul pe care fata acelei gazdei il nascuse. Mai tarziu, Sfanta Maria a fost reprimita in manastire unde a adus cu ea si copilul care era de parte barbateasca si a avut grija de el pana cand aceasta a murit si atunci a fost descoperit si adevarul. Femeia care mintise cu privire la Sfanta a fost chinuita de un demon si fortata de imprejurari sa spuna adevarul , cum ca tatal copilului sau, era de fapt un ostas. Dupa marturisirea adevarului, egumenul si monahii care o blamasera, au inteles ca ea fusese o sfanta si ca isi luase vina asupra ei pentru a salva femeia si copilul nascut, si au ingropat-o cu mare cinste.

Sfantul Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului.
Sfantul Antonie era de origine jumatate din Asia, dupa tata si jumatate din Europa, dupa mama. Insa, Sfantul a trait in cetatea Constantinopolului unde a invatat cum sa fie un adevarat crestin, studiind dupa Sfintele Scripturi si devenind in timp un bun pastor ale acelor locuri. Devenind monah, impotriva vointei lui a fost ridicat in rang de staret al manastirii. Odata cu aceasta ridicare in rang Sfantul a urmarit sa fie si mai dedicat vietii crestine, priveghind, postind si rugandu-se continuu. Tatal sau a fost si el influentat de viata si de evlavia fiului sau, imbracand si el haina monahala. Sfantul Antonie era recunoscut pentru sufletul sau bland si milostiv, daruind tuturor din putinul sau. Odata trecand printr-o stramtoare si daruind de pomana, i s-a aratat cineva care tinea in mana o mare punga cu bani si i-a zis sa o cheltuiasca impreuna cu saracii. Fata celui ce tinea punga cu bani era cu nepuntinta de cunoscut si se vedea doar acea mana ce ii daruia. In acea vreme in care mari minuni se intamplau Sfantului, se cauta arhiereu pentru cetatea imparateasca si prin votul sinodului, Sfantul Antonie a fost ales patriarh al Constantinopolului. Desi era la o varsta destul de inaintata, Dumnezeu ii dadea putere astfel incat, vizita toate bisericile orasului, si prin rugaciunile lui, Dumnezeu se imblanzea, iar bisericile ruinate erau ajutate de Sfantul Antonie sa fie restaurate, in continuare daruind tuturor celor nevoiasi celor de folos trupului si sufletului. Astfel Sfantul Antonie a murit la adanci batraneti, mult iubit fiind de toata lumea datorita ajutorului si minunilor facute de sfant pentru semenii sai.

Tot în aceasta zi, se mai pomenesc si Sfintii Satornic si Plutin, care au murit muceniceste prin taierea capului cu sabia si Sfantul noul mucenic Hristea gradinarul.

"Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional