Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 11 Martie Sfantul Sofronie

11 martie Sfantul Sofronie

Sfantul Sofronie era de origine din Fenicia din muntii Libanului, nascandu-se in cetatea Damascului in jurul anului 550. Parintii Sfantului erau crestini evlaviosi, tatal sau numindu-se Plinthas si mama sa, Mira. Fiind de o intelgenta sclipitoare si placandu-i sa invete a deprins foarte bine din toate materiile care se studiau pe acea vreme. Si fiind foarte evlavios si dorindu-si o viata cat mai curata si mai apropiata de Hristos a plecat la manastirea cu hramul marelui Teodosie, traind in chip desavarsit, in post si rugaciune in priveghere si ascultare, citind si studiiind din Sfintele Scripturi. Dupa o perioada, dorindu-si si mai multa nevointa a plecat in Alexandria. Si gasind un om vrednic numit Ioan Moshu care era foarte intelept si invatat a locuit impreuna cu acesta o perioada in acelasi cort impartasindu-si unul altuia invatura pe care fiecare o stia. Nu dupa mult timp Sfantul Sofronie s-a imbolnavit de o boala grava la nivelul ochilor dar a fost vindecat de Sfintii doctori fara de arginti Chir si Ioan care drept rasplata le-a cerut ingaduinta de a trece in scris toata vindecarile in chip minunat pe care acestia le savarseau in fiecare zi. Si asftel au fost consemnate toate minunile si vindecarile miraculoase ale celor doi Sfinti doctori.
Pentru viata sa demna de exemplu pentru toti crestinii, Sfantul Sofronie a fost ridicat la rangul de episcop al Ierusalimului. Cand  cetatea Ierusalimului a fost ocupata de persi, Sfantul a plecat la Alexandria pentru a-l cauta pe Sfantul Ioan cel Milostiv care era apostol in acele parti pentru a cauta un cuvant intelept ca sfat. Acesta fiind pe moarte, dupa ce acesta s-a stins din viata, Sfantul Sofronie a tinut o cuvantare atunci despre viata acestuia, despre milostivirea si adevarata inaltime spirituala a Sfantului Ioan, plangadu-l mult pe prietenul si invatatorul sau drag. Intorcandu-se in cetatea lui a incercat din rasputeri sa pastoreasca turma lui Hristos cat mai bine si cat cuviincios, luptand din toate puterile impotriva ereticilor, combatand si demonstrand unica si adevarata credinta in Hristos. Dupa trei ani de la acest eveniment Sfantul Sofronie a murit. In urma Sfantului Sofronie au ramas multe scrieri intelepte pline de invatatura, printre acestea aflandu-se viata Sfantului Ioan si a  Sfintei Maria Egipteanca.
   
Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste pe Sfantul Pion, preot al Bisericii din Smirna.
Sfantul Pion a trait in timpul imparatului Deciu, prigonitor al crestinilor si a fost preot al Bisericii din Smirna. Fiind prins impreuna cu alti multi crestini a fost transportat prima data la Polemon, unul din cei mai mari zei ai paganilor si obligat sa se inchine lui. Dar acesta nedorind sub nici o forma sa faca acest lucru si predicand in continuare despre Hristos si despre crestinism a fost supus la fel de fel de chinuri pe care le-a rabdat cu mult curaj. Apoi Sfantul Pion a fost dus in Elpidiu unde a fost preluat de un alt dregator inchinator la idoli unde si aici a trecut printr-o serie de chinuri, iar la sfarsit a fost dus in fata proconsului Cvintian care l-a condamnat la moarte prin foc.

Tot astazi se mai face pomnirea Sfantului Gheorghe cel Nou, purtătorul de Dumnezeu care era făcător de minuni, Sfintii mucenici Talu si Trofim, Sfantul Epimah din Constantinopol, care prin sangele sau a vindecat ochiul unei femei si acrae a murit muceniste prin taierea capului cu sabia.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional