Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 11 Februarie Sfantul Vlasie

11 februarie Sfantul Vlasie

Sfantul Vlasie era episcopul Sevastiei si a trait in vremea imparatului Liciniu. Traia intr-un mod foarte modest intr-o pestera din munti. Toate animalele salbatice erau blande in preajma Sfantului, iar Dumnezeu ii mai daduse Sfantului Vlasie darul de a vindeca oamenii, tamaduind pe multi chiar si de boli foarte grave. Dregatorul Agricolau, afland despre minunile si credinta Sfantului l-a prins si l-a supus unor chinuri cumplite, iar apoi inchis in temnita. Putin mai tarziu sapte femei, auzind si ele de Sfantul Vlasie si mergand dupa el, au fost si ele prinse la randul lor si ucise muceniceste prin taierea capului, deoarece nu au vrut sa renunte la credinta in Hristos.
Pe Sfantul Vlasie l-au aruncat apoi pe fundul unui lac, dar ingerii lui Dumnezeu l-au scos la mal viu si nevatamat. Vazand ca nu pot sa-l determine sa renunte la crestinism si ca nici una din torturile lor nu-l atingeau, acestuia impreuna cu alti doi prunci care erau si ei in  celula cu Vlasie au fost ucisi prin taierea capului. S-ar spune ca marele mucenic Eustratiu l-ar pus ridicat la rangul de epitrop in timpul patimirilor sale pentru Hristos. Dovada a acestui fapt a fost gasit pe o veche tesatura, Sfantul Vlasie fiind infatisat in mijlocul a altor alti cinci mucenici, iar langa el stand langa Sfantul Eustratiu, acesta daruindu-i Sfantului cartea randuielii lui, ca epitrop.
In cinstea Sfantul Vlasie si a patimirii sale pentru credinta ortodoxa a fost ridicata o biserica, aproape de cea a Sfantului Filip, in Meltiada.
Tot astazi se face si pomenirea sfintilor celor doi prunci care au murit muceniceste alaturi de  Sfântul Vlasie si a celor sapte femei.

Astazi se mai pomeneste si împaratesa Teodora, sprijinitoarea Ortodoxiei.
Sfanta Teodora a fost sotia imparatului Teofil care era un prigonitor al crestinilor, dar ea insa, era iubitoare de Hristos.
Sfantul Metodiu, patriarhul Constantinopolului fusese exilat de imparat,in locul lui fiind adus un oarecare Ioan Lecanomatul, dupa care a ars toate icoanele. dar Sfanta Teodora, in ascuns se inchina sfintelor icoane pe care le tinea ascunse intre asternuturi si se ruga cu multa durere lui Dumnezeu sa-i crute pe crestini. Nu dupa mult timp Teodora a nascut un fiu pe care l-a numit cu nume crestin, Mihail, si pe care l-a educat in spirit si credinta crestina. Dupa moartea sotului sau, aceasta l-a adus inapoi pe Sfantul Metodiu din exil, readucand o data cu el si cu noul sinod crestin noul suflu crestin. Pe cei care erau hulitori de Hristos si de icoane i-a anatemizat, alungandu-l in acelasi timp pe Ioan din scaunul patriarhal.
Dupa moartea sa, fiul sau Mihai a preluat carma imparatiei.

Tot astazi, Biserica pomeneste pe Sfântul noul mucenic Gheorghe, care a murit muceniceste prin foc în cetatea Sofia, in anul 1515, aflarea moastelor Sfântului prooroc Zaharia, tatal Sfântului Ioan Botezatorul.

"Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional