Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 10 Martie Sfantul Codrat

10 martie Sfantul Codrat

In secolul al III-lea, in timpul persecutiilor, o crestina evlavioasa pe care o chema Rufina, si care era din Corint, a fugit de persecutori in munti, fiind insarcinata. La scurt timp dupa ce l-a nascut pe fiul sau Codrat, acesta a murit. Micul nou nascut a fost crescut in mod miraculos de Dumnezeu care trimitea un nor plin cu roua dulce care ii picura copilului direct in gurita. Si a crescut Sfantul Condrat acolo in salbaticie, pe acel munte unde a fost nascut. In adolescenta niste crestini l-au invatat despre crestinism si Hristos, iar apoi a urmat scoli inalte, invatand gramatica si chiar medicina, unde si-a si dovedit maiestria. Cel mai mult insa Sfantului Condrat ii placea sa stea in singuratate, numai cu Dumnezeu stand mult timp la meditatie si rugaciune. Era foarte iubit de crestini avea multi prieteni crestini ucenici ai lui cautandu-l pentru intelepciunea de care dadea dovada. Printre acestia se numarau: Pavel, Dionisie, Crescent, Ciprian, Anecton si multi altii.
Traind acestia pe vremea imparatului Decius care era un hulitor al crestinilor si al prefectului militar Iason, au fost prinsi cu totii. Sfantul Codrat fiind cel mai  in varsta dintre toti a sustinut cuvantul Domnului in numele tuturor. Auzind acestea, imparatul s-a maniat foarte tare si l-a supus la tot felul de torturi, dar Sfantul Condrat a ramas statornic in credinta sa, rabdand totul cu mult curaj si rabdare, imbarbatandu-i si pe ceilalti din jurul lui si incurajandu-i sa-si apere dreapta credinta pana la capat. Vazand capetenia armatei ca nimic nu-i poate convinge sa renunte la crestinism si la Hristos a poruncit ca toti acestia sa fie aruncati si sfasiati de fiarele salbatice, dar prin Harul Sfantului Duh fiarele nu s-au atins de ei. Vazand acest lucru, Iason a poruncit sa fie legati de picioare la carute si  taraiti astfel prin tot orasul. Oamenii din multimi, vazadu-i aruncau in ei cu pietre,si ii luau in deradere, iar la sfarsit au fost ucisi prin taierea capului cu sabia, dupa ce fiecaruia i-a fost ingaduita rugaciunea inaintea executiei.
Ceilalti ucenici ai Sfantului Codrat care au ramas au fost si ei chinuiti din porunca imparatului: Victor, Nichifor si Victorin au murit zdrobiti fiind de o presa din piatra, un alt Dionisie a fost injunghiat in timp ce dormea, lui Claudiu i-au fost retezate picioarele si mainile, Diodor a fost omorat fiind aruncat intr-un cuptor incins, Papiu si Leonid au fost aruncati in mare cu pietre atarnate de picioare, iar Serapion a fost omorat prin taierea capului cu sabia. Dupa expemplu acestor Sfinti, multe alte femei au suferit si au murit meceniceste pentru credinta lor in Hristos.

Tot astazi biserica Ortodoxa mai pomeneste pe Sfanta Anastasia patriciana, Sfantul Marcian, Sfantul Mihail din Agrafa.

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional