Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 10 Februarie Sfantul Haralambie

10 februarie Sfantul Haralambie


Sfantul Haralambie era Episcop de Magnesia, parte a Asiei Mici. Acesta a predicat despre credinta crestina, reusind pe multi sa-i converteasca si sa-i aduca pe calea cea adevarata. Dregatorul Lucian, auzind despre practicile Sfantului, impreuna cu un comandant de armata, Luchie, l-au arestat pe Haralambie ducandu-l in fata judecatorului si incercand sa-i schimbe credinta. Insa acesta nu a acceptat, marturisind in continuare credinta lui. Desi Sfantul avea venerabila varsta de 113 ani, a indurat cu multa rabdare si stoicism torturile la care a fost supus pentru indrazneala lui: i-au smuls carnea de pe el cu niste carlige de fier, i-au jupuit pielea, dar Sfatul Haralambie le multumea dusmanilor sai ca il uneau cu vesnicia si ca ii reinnoiau sufletul. Doi dintre soldati, Porfirie si Vaptos, vazand cu cata rabdare si bucurie primea acele torturi, apropiindu-se mai mult de Sfant au inceput si ei a crede in Hristos, astfel ca si acesti doi soldati au murit muceniceste prin taierea capului cu sabia. Acelasi lucru s-a intamplat si cu trei femei care vazand puterea Sfatului, au trecut si ele la crestinism si astfel au fost si acestea martirizate. Vazand ca puterea Sfatului Haralambie sporea in loc sa cedeze si ca din ce in ce mai multi adepti aduna, Luchie insusi, turbat de manie, a inceput a-l tortura pe Sfant, ranindu-l cu mare cruzime. Dumnezeu vrand sa dea o lectie tiranului, pentru raul pe care il facea, i-a taiat bratele, ramanand atarnate de trupul Sfantului. Guvernatorul vazand ce s-a intamplat, s-a dus si a scuipat fata lui Haralambie si pe loc i s-a intors gura la ceafa.
Speriati de cele ce se intamplase, Luchie a cazut in genunchi in fata Sfantului si a inceput a-l implora sa se roage pentru ei si sa-i salveze. S-a rugat Sfantul, in bunatatea lui pentru cei doi chinuitori ai lui si pe loc s-a facut o alta mare minune, vindecandu-se . Toti cei care au fost de fata, la vederea acestor minuni, au crezut in Hristos, inclusiv dregatorul Luchie care a fost mai apoi si botezat de Sfantul Haralambie.
Insusi dregatorul s-a dus la imparatul Septimiu Sever, care se afla atunci in Antiohia si i-a povestit acestuia toate cele intamplate. Imparatul cel pagan a ordonat sa fie adus Sfantul in fata lui, in Antiohia. Soldatii, pe drum, i-au legat barba in jurul gatului, tragandu-l dupa ei, apoi i-au infipt in trup un piron de fier, dupa care din porunca imparatului, l-au ars incetul cu incetul. Dar multimea minunilor lui Dumnezeu nu s-a oprit aici, ocrotindu-l pe Sfant si astfel acesta a ramas nevatamat. Imparatul, vazand acestea si crezand ca sunt povesti, a cerut dovezi mai mari din partea Sfantului in ceea ce priveste puterea Dumnezeului sau. Astfel, Dumnezeu i-a dat harul de a invia din morti un tanar, de a exorciza un om de 35 de ani chinuit de un diavol, reusind in acea perioada sa converteasca la crestinism pe multi.
Insasi fiica imparatului, Galinia a crezut in Hristos, spargand cu propriile maini, de doua ori la rand, idolii paganilor. Orbit de manie, acesta a ordonat soldatilor sai sa zdrobeasca gura Sfantului cu bolovani si sa-i arda barba. Insa flacarile s-au intors impotriva asupritorilor lui. Plin de rautate, imparatul Septimiu, impreuna cu eparhul Crisp au inceput a-L injura si a-L provoca pe Dumnezeu sa vina El insusi pe pamant si sa-i infrunte. Un cutremur infricosator a inceput a scutura pamantul, iar cei doi au fost ridicati in aer si pana cand Sfantul Haralambie nu s-a rugat pentru ei, acestia nu au mai putut cobora oricat de mult s-ar fi zbatut. Nimic insa nu a putut sa-l schimbe pe imparat, si cand acesta si-a mai revenit din soc, a dat ordin ca Sfantul Haralambie sa fie din nou torturat.
In cele din urma a fost condamnat la moarte prin taierea capului cu sabia. Sfantul s-a rugat atunci, iar inaintea clipei mortii, cerurile s-au deschis, vazand pe Mantuitor si pe ingerii sai asteptandu-l.
Atunci s-a rugat Sfantul de Dumnezeu, ca moastele sale sa nu fie aruncate la intamplare, iar locul unde acestea vor fi, sa fie un loc al linistii si al alinarii, astfel ca cei ce vin acolo sa nu sufere de foame, boli sau secete, ci sa aiba parte numai de pace, abundenta si roade din belsug, precum si de mantuire. Domnul i-a promis ca ii va indeplini dorinta si l-a luat inainte ca acesta sa fie executat.
De Sfintele moaste ale acestuia, insasi fiica imparatului Galina a avut grija, ingropandu-le cu mare cinste.

" Sfinte Haralambie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!"

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomeneste si pe Sfintele Mucenite fecioare: Enata si Valentina, Sfintii Anastasie si Zenon.

Sursa:  Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional