Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 1 Martie Sfanta Evdochia Samariteanca

1 martie Sfanta Evdochia samariteanca

Sfanta Evdochia samariteanca a fost de origine din provincia Libanului, din Frigia, mai exact din cetatea Iliopolei. A trait in timpul imparatului Traian. La inceput Evdochia a fost o mare desfranata, pe multi facandu-i sa se indragosteasca de ea prin frumusetea ei fizica, si prin viata desfranata pe care o ducea, multa avere a adunat. Odata, insa, a auzit de un oarecare monah Ghermano vorbind despre crestinism si despre credinta in Hristos. Atinsa fiind de vorbele acestuia si de harul Duhului Sfant, a renuntat la tot ce era lumesc, si caindu-se si-a intors fata catre Dumnezeu si spre pocainta. A fost botezata de episcopul Teodot, dupa care mari descoperiri au inceput a se i se arata. Una dintre acestea a fost aceea de a fi luata de un inger si ridicata in inaltime, la cer, unde Sfanta a vazut multime de ingeri bucurandu-se pentru intoarcerea ei la credinta, si a vazut in acelasi timp si ceva infiorator, scrasnind din dinti si urland de ciuda pierderii ei. Toata averea sa Evdochia a dat-o saracilor si a plecat la manastire. Nevoindu-se in acele locuri manastiresti, barbatii care o iubisera in trecut au gasit-o si luand-o cu forta au dus-o inaintea imparatului, care urmase dupa Traian a carui copil murise. Facand minune mare si inviind pe acel copil, imparatul nu a mai supus-o judecatii, ci a lasat-o in pace. La cativa ani dupa aceasta intamplare, Diogen, stapanitorul Iliopolei, presupunand ca e ceva in neregula cu Sfanta, a supus-o descins o serie de cercetari pe seama ei, dar facand din nou mari minuni a fost iarasi lasata in pace. Vincentiu a urmat insa lui Diogen a supus-o numeroaselor chinuri pentru a se lepada de Hristos iar aceasta respingand orice fel de cerere a fost omorata prin taierea capului cu sabia.

Tot astazi Biserica Ortodoxa mai pomenieste Sfinta Domnina, din Cir.
Sfânta Domnina a fost nascuta intr-o familie binecredincioasa si bogata din Cir.Inca de mica aceasta a iubit viata curata si pe Dumnezeu, nevoindu-se si infranandu-se. Mai tarziu Sfanta Domnina a dorit sa se nevoiasca si mai mult si si-a construit o mica coliba in gradina mamei sale, zi si noapte petrecand-o in post si rugaciune, plangand foarte mult in timpul rugilor udand cu lacrimile sale pana si haina care erau facute din par, lunga pana la genunchi. Hrana Domninei o constituia lintea inmuiata in apa si putina apa de izvor. Sfanta Domnina avea un trup plapand, iar fata sa era acoperita cu o panza prin care deabea putea deslusi formele oamenilor pe langa care trecea.
Avea obiceiul ca de foarte de dimineata, de cum cantau cocosii sa mearga la biserica unde aducea cantari de lauda lui Dumnezeu. Toti care veneau la ea aveau parte de o vorba inteleapta si gingas. Astfel petrecandu-si viata in multa infranare si nevointa, post si rugaciune, Sfanta Domnina a plecat la Domnul impreuna cu faptele sale placute lui Dumnezeu.

Tot astazi se mai pomenesc si Sfinta mucenita Antonina, Sfintii Marcel si Anton, Sfantii mucenici Silvestru si Sofronie, Sfantii mucenici Nestorian si Tribimiu, Sfantul Agapie

" Sfintilor parintilor nostri, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi pacatosii! "
Sursa: Potloagele lunii Martie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar.
Simona S.

Regional