Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dinbuzau/public_html/mysql_connect.php on line 7
Buzau 1 Feb Inaintepraznuirea Intampinarii Domn

1 feb Inaintepraznuirea Intampinarii Domn


Astazi crestinii serbeaza  inainte praznuirea aducerii la templul din Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, la patruzeci de zile de la nasterea Sa. Dupa legea lui Moise, aceasta ducere la templu, la 40 de zile de la nastere avea o dubla insemnatate: mai intai mama copilului, la aceasta data este datoare sa aduca jertfa pentru curatarea ei de la nasterea pruncului, iar cea de-a doua insemnatate, este aceea ca la 40 de zile de la nastere, mama unui copil de parte barbateasca, daca acesta este primul nascut, trebuia conform legilor vremii, sa aduca la templu copilul ca sa plateasca un pret de rascumparare, pentru ca orice baietel, era socotit ca find a lui Dumnezeu.
Astfel , Maica Domnului si Dreptul Iosif, ducandu-L pe Iisus in templu, acesta se pregateste, supunandu-se legilor Dumnezeiesti si pamantesti, sa devina Mantuitorul lumii, om fiind. In cantarea sa, Sfantul Simeon povesteste despre acest mare eveniment spunand: “ Luand Dumnezeiescu Prunc in ale sale brate, si fiind luminat foarte de Duhul Sfant, batranul zice: Slava tie Hristoase,acum cu pacepoti slobozi pe robul Tau, , Stapane, ca ochii mei au vazut mantuirea Ta, pe care Tu ca un bun si de oameni iubitor, ai pregatit-o inaintea tuturor popoarelor, adevarata Ta lumina pe care o va descoperi neamurile si poporului Tau, Israel.”

Sfantul Mucenic Trifon
    
Nascut in Frigia (Asia Mica), intr-un mic sat numit Lampsacus, Sfantul Mucenic Trifon a fost inca de tanar un ales a lui Dumnezeu, avand harul exorcizarii oamenilor demonizati si un bun doctor, vindecand cele mai grave boli din acele vremuri. Pe deasupra Dumnezeu a facut minuni prin Sfantul Trifon, salvand de la foamete o intreaga comunitate, oprind invazia lacustelor care urmau sa distruga toate culturile oamenilor, prin puterea rugaciunii sale.
Fiind chemat de insusi imparatul roman Gordian , facandu-se cunoscut pentru minunile pe care le facea prin rugaciunile sale, acesta l-a rugat pe Sfantul Trifon sa scoata din fiica sa un demon. Dupa ce  Dumnezeu a alungat demonul din printesa, prin rugaciunile Sfantului, acesta l-a indemnat la credinta in Hristos.
Dupa ce imparatul Decius a fost incoronat, acesta a inceput o mare prigoana impotriva crestinilor. Astfel, in acea perioada, Sfantul Trifon a fost parat ca ar fi predicat despre credinta crestina si ca ar fi botezat multi oameni crestini, acesta a fost arestat  si interogat, nevrand sa renunte sub nici o forma la credinta crestina.
Sfantul Trifon pentru acest raspuns negativ din partea lui a indurat multe torturi, trupul fiindu-i lovit cu bate, scrijelit cu gheare de fier, a fost ars dupa care i s-au batut in talpi cuie si tarat astfel in tot orasul. In cele din urma Sfantului Trifon  i s-a taiat capul, in Niceea, in 205, acesta murind insa inante ca soldatii sa-I reteze capul. Trupul Sfantului a fost luat de crestini si invelit intr-un giulgiu cu gandul de a fi ingropat in Niceea, locul unde acesta murise. Dar Sfantul li s-a aratat in vis si le-a cerut crestinilor sa ii duca trupul in satul sau natal, Lampsacus. Moastele Sfantului Trifon au fost duse apoi la Constantinopol, si mai apoi la Roma.
“ Sfinte Mucenic Trifon, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi pacatosii!”
 
Tot astazi biserica ortodoxa mai praznuieste si: Sfantul Mucenic Perpetua si Felicitas

Sursa: Proloagele lunii februarie, Editura Mitropoliei Olteniei Craiova, Sinaxar
Simona S.

Regional